Önvédelem, mint Muay Thai, avagy Muay Thai az önvédelemben.

Avagy miért pont a Muay Thai ?!

Hazánkban (Budapesten) évről-évre egyre több bűnügy köthető verekedéshez. A Te felelősséged, hogy meg tudod-e védeni magadat az adott pillanatban, amikor senki sem tud segíteni. A testi sértések száma évről évre nő, ahogyan a garázdaság száma is. A verekedéshez, dulakodáshoz köthető egyéb bűncselekmények száma bár csökkenő tendenciát mutat még így is elég magas.

Rendőrségi bűnügyi statisztikák: Budapest

2013 2014 2015 2016*
Testi sértés 1847 2066 2148 1972
Garázdaság 2305 2486 2776 2487
Zaklatás 882 1128 978 1061
Zsarolás 98 138 71 85
Rablás 915 829 617 426
Kifosztás 1466 1367 1230 946
Lopás 51369 43063 34458 27890
*a 2016-os adatok még nem teljesek.

 

Sok ember fejében először is a Muay Thai és a Kick-boksz között kell alapvető különbségeket tisztázni, mivel amint szóba kerül ez a sport, a kettő szinte elválaszthatatlanul is egybe torkollik, pedig két teljesen különböző sportágról van szó. A Muay Thai-ban engedett a könyök és az állóbirkózás használata (Clinch) is ellenben a kick-boksszal. Ennek köszönhető, hogy a Muay Thai szolgált rá az állóharcokat tekintve a legkomplexebb harci stílus elnevezésre. Ugyanis itt 8 fegyvered van, mellyel támadhatsz, vagy éppenséggel védheted magadat, ezek sorra a kezek, könyökök, térdek és a lábak.

A támadások, verekedések fajtáját alapvetően két félére lehet osztani. Az egyik, amikor nagyon gyorsan a másik kiütése megtörténik, illetve amikor dulakodós birkózás jellegű harc alakul ki. Amennyiben a Muay Thai-ban jártas vagy, mindkét típusban nagyobb valószínűséggel tudsz győztesen kikerülni és megvédeni magadat. A Muay Thai nem csupán egy technikai repertoárt ad a kezedbe, amelyekben bízhatsz, hogy éles szituációban helyesen tudod majd használni a rengeteg gyakorlásnak köszönhetően. A Muay Thai gyakorlása során folyamatos küzdelmekben vesz részt a gyakorló - természetesen védőfelszerelésekben - hogy éles szituációkban is a kellő magabiztossággal tudja a tanultakat bevetni, ezáltal meg tudja védeni magát a váratlan helyzetekben.

Fontos kiemelni azt a tényt is, hogy a valósághoz ez áll a legközelebb, hiszen itt minden végtag használható, nincsenek korlátozások. Ennek köszönhető, hogy a stílus mely évszázadok alatt vált teljessé, tele van taktikai elemekkel is, amely az önvédelem során elengedhetetlen. Felkészít arra, ha egy támadó ki akar ütni, akkor te azt, hogy tudod megelőzni, hogyan használd a távolságokat a küzdelemben, ha kézzel indítja a támadást, akkor lábbal hogyan tudod távol tartani, illetve ha lábbal akar beléd rúgni, mit tehetsz ilyenkor. A szituációk sokaságára jelent megoldást a Muay Thai.

A harcok másik gyakori fajtája a dulakodás, amikor a verekedés inkább egymásba való kapaszkodásba torkollik, és így próbál meg uralmat szerezni az illető a másik felett. A Muay Thai külön hangsúlyt fektet a Clinch-re, erre az úgynevezett állóbirkózásra. Itt megtanulhatod, hogy egy erős fizikummal rendelkező támadó ellen, hogyan tudsz felülkerekedni, az ilyen szituációkban, amikor azt hinné az ember, hogy csak az erő számít.

A Muay Thai egy tradicionális harcművészet, amely mára már egy komplett küzdősporttá nőtte ki magát. Az ember számára nem csak a sport adta pozitív hatásokat nyújtja, hanem egy magabiztos fellépést is kölcsönöz számára, amely a legtöbb esetben elég az önvédelemhez. Amennyiben tettlegességig fajul a dolog, képes lesz az illető felmérni a helyzetét és annak megfelelően cselekedni. A Muay Thai egyaránt kiszolgálja azokat az embereket, akik csak mozogni szeretnének, azokat, akik fejleszteni akarják magukat és versenyzési hajlandóság van bennük, illetve nem utolsó sorban azokat is, akik szeretnék magukat megvédeni az utcán. Fontos megjegyezni, hogy az önvédelem során, az embert nagy sokk éri, ez óriási terhelést jelent a szervezet számára, melynek következtében az ember hajlamos megbénulni, ennek a terhelésnek a szintjét, egy jó fizikai kondíció képes akár minimálisra is csökkenteni.

A Muay Thai során az állóképesség is megnő, ennek következtében sokkal tudatosabb reakcióra lesz képes az „áldozat”. Ahhoz, hogy önvédelmi szinten lehessen alkalmazni, nem kell versenyszinten űzni a sportot, képességektől függően elég hamar is el lehet érni olyan állapotot, amely segít abban, hogy megvédd magad a vesztesnek hitt szituációkban.

Comments

comments

Comments are closed.